Over ons

 

De ontwikkelaars

SMOG werd ontwikkeld door:

    • Martine Nijs: logopediste en doventolk
    • Louis Smet: eredirecteur van een school voor buitengewoon onderwijs en doventolk, doventolk, remedial teacher en psychologisch assistent
    • Filip Loncke: orthopedagoog, neurolinguist, geassocieerd hoogleraar aan de Virginia University
Martine3_def Louis_klein2_def  Filip_Loncke_def(150X150)
Martine Nijs Louis Smet  Filip Loncke

SMOG-secretariaat

SMOG is meer dan het aanleren van gebaren.
Gezin en Handicap heeft van de ontwikkelaars het vertrouwen gekregen om het SMOG-secretariaat te voeren. Gezin en Handicap vzw is een sociaal-culturele dienst die vorming organiseert over het ruime thema handicap en fungeert als aanspreekpunt voor ouders van een kind met een handicap.
Voor Gezin en Handicap betekent de coördinatie van het SMOG-secretariaat onder meer dat onze dienst instaat voor het organiseren van de intensieve SMOG-cursus voor professionele begeleiders. Die vindt tweemaal per jaar plaats. Sinds 2010 wordt samengewerkt met Katho/Ipsoc voor de SMOG-cursus in Kortrijk. Deelnemers aan de SMOG-cursus krijgen het enige geldige SMOG-attest. Dit wordt ondertekend door de ontwikkelaars en de lesgevers.
De vaste SMOG-begeleider zorgt ervoor dat alle mensen in de omgeving van een SMOG-gebruiker de gebaren kennen die specifiek voor die SMOG-gebruiker werden geselecteerd. Voor wie niet meteen terecht kan bij de vaste SMOG-begeleider organiseert Gezin en Handicap SMOG-initiaties voor ouders, familieleden en vrijwilligers. Tijdens de SMOG-initiatie wordt een vaste set gebaren aangeleerd.
Scholen, voorzieningen, … die meer willen weten over SMOG kunnen een SMOG-infosessie plannen. Gezin en Handicap zoekt hiervoor mee naar een geschikte spreker.

Binnen de werking van Gezin en Handicap betekent SMOG veel meer dan ‘organiseren’. Als aanspreekpunt voor SMOG-vragen krijgt Gezin en handicap enkele honderden vragen per jaar. De vraagstellers zijn ouders, professionele begeleiders, cursisten en studenten. Vragen worden besproken tijdens regelmatig overleg met de ontwikkelaars en lesgevers en beantwoord volgens de SMOG-visie.